Velodromfakta

VÄLKOMMEN TILL SVERIGES FÖRSTA OCH ENDA INOMHUSVELODROM!

Vad är en velodrom?bygge_01
En velodrom är en oval lutande bana för både träning och tävling på cykel. En velodrom kan vara konstruerad av antingen trä eller betong och byggs antingen som utomhus- eller inomhusbana.

Velodromen är konstruerad av kanadensaren Peter Junek, ursprungligen från Tjeckien, som i mer än 30 år konstruerat och byggt velodromer över hela världen.

Velodromen är konstruerad av lösvirke och med en yta av 18 mm björkplywood. Velodromens längd är 190 meter och bredden 5 meter plus 0,6 meter för ”blå bandet”, ytan längst ned. Innanför det blå bandet finns en säkerhetszon som är 2,5 meter bred och helt plan.

Varför behövs en velodrom i Sverige?
Snö och slask skulle kunna vara den enkla förklaringen men faktum är att det finns betydligt fler goda skäl än så!

bygge_02

Det första skälet heter tränings- och utvecklingsmöjligheter. På en velodrom kan man redan som ung kille eller tjej börja träna teknik och kondition under kontrollerade former utan någon som helst inblandning av annan trafik. Eftersom man på en velodromcykel alltid måste trampa utvecklar man ett mycket bra rundtramp, man lär sig att trampa fort och framför allt lär man sig att cykla nära andra i täta ”närkamper”. Detta skapar cyklister som klarar av att ligga i stora klungor på ett bra sätt.

Det andra skälet heter internationell utveckling. Precis som Storbritannien gjorde för cirka 12 år sedan, bestämde sig för att bli en världsnation på bana, både kan och vill vi att Sverige skall bli en ledande cykelnation även på bana.

Historik.
Redan i slutet på 1800-talet blev velodromcykling en mycket populär företeelse, både i Sverige, Europa och USA. Faktum är att Madison Square Garden i New York först startades som en velodromanläggning.

I Sverige fanns den sista velodromen i Stockholm. Efter ett beslut av Svenska Velocipedförbundet anlades en utomhusvelodrom vid Kristineberg på Kungsholmen 1923. Efter några års användning revs den och fick ge plats åt Kristinebergs IP.bygge_03