Värt att veta inför kursen

Introduktionskursen tar ca 4 timmar och innehåller 1 timmes teorigenomgång där vi går igenom det mesta som rör bancykling teoretiskt, tex historik, tävlingsgrenar, bancykelns uppbyggnad och framför allt regler och säkerhet på banan. Det är ingen längre paus i kursen så se till att ha ätit en rejäl frukost innan du kommer till oss.

Det du behöver ha med dig till kursen är cykel eller tajtare idrottskläder, handskar, hjälm, cykelskor (se typ längre ner i texten) och en vattenflaska. Det finns hjälmar och skor att låna för de som behöver. Vill du kunna låsa in dina kläder i vårt omklädningsrum behöver du även ta med dig ett hänglås.

Efter teorin byter vi om och provar ut en bancykel i rätt storlek, vi har lånecyklar från ramstorlek 49 ända upp till ramstorlek 61, det innebär att är du bara längre än ca 155 cm så hittar du en cykel i din storlek. Våra cyklar är utrustade med Shimanos SPD-SL pedalsystem. Saknar du skor med rätt typ av klossar så har vi låneskor i storlek 36 ända upp till 46. Vill du ta med din egen cykel till oss går det naturligtvis också bra förutsatt att det är en bancykel utan någon monterad extrautrustning, som tex bromsar, skärmar eller liknande, den måste även ha fast nav (fixie). den bör även vara utrustad med hela och rena däck för din egen säkerhets skull.

Den praktiska delen av kursen inleds med att vi cyklar på den helt platta delen av banan för att bekanta oss med cyklarna och vänja oss vid att det är fast nav på cyklarna, sedan så tar vi oss successivt längre och längre upp i banan, vi börjar med raksträckorna där det lutar lite mindre för att när alla känner sig redo ta oss an de branta men härliga kurvorna som har en lutning av 50 grader. Sedan fortsätter vi med olika övningar i banan så det känns bekvämt att cykla både i grupp och ensam på banan. Våra instruktörer har stor erfarenhet av att hålla kurser och ser alltid till att samtliga deltagare känner sig trygga innan vi går vidare till nästa moment i kursen.

Efter kursen så får alla deltagare ett certifikat som ger behörighet att deltaga på våra träningar på banan, man får även ett värdebevis med sig som gäller vid ett grundträningstillfälle så att man kan komma tillbaka och cykla igen, detta värdebevis är giltigt i 1 månad efter kursen, tidsgränsen är satt för att det är viktigt att man kommer tillbaka relativt snabbt efter kursen för att ha kunskapen man fick med sig i färskt minne.