Om Oss

Välkommen till Sveriges första och enda inomhusvelodrom

 

Hos oss får du möjlighet att cykla sju dagar i veckan, oavsett väder. Vi erbjuder tränings- och utvecklingsmöjligheter för cyklister på alla nivåer. Här tränas teknik och kondition under kontrollerade former, en garanterad adrenalinkick. På en velodromcykel måste man alltid trampa vilket leder till ett mycket bra rundtramp. Man lär sig trampa fort och även att cykla nära andra i täta närkamper. Detta skapar cyklister som klarar av att ligga i stora klungor på ett bra sätt.

En velodrom är en rundbana med doserade kurvor som används för både träning och tävling på cykel. De byggs av trä eller betong och finns som både inomhus- eller utomhusbana.

Velodromen i Falun stod klar i februari år 2010 och är tillverkad av lösvirke med en yta av 18 mm björkplywood. Velodromen är konstruerad av kanadensaren Peter Junek som i mer än 30 år byggt och konstruerat velodromer över hela världen. Banan har en längd på 190 m och är 5 m bred (plus 60 cm för blå bandet-ytan längst ned). Innanför det blå bandet finns en säkerhetszon som är 2,5 meter och helt plan.

Velodromcykling, även kallat bancykling, har funnits sedan slutet av 1800-talet och var en av världens största publiksporter från sekelskiftet fram till andra världskriget. Bancykling består av en mängd olika tävlingsdiscipliner som generellt delas in i sprint och uthållighet samt individuella och lag. På banorna används fixie cyklar.

 

Vi vill att Sverige skall bli en ledande cykelnation på bana!